Dette er hva utlendinger sier om nordmennene:
«Hva synes folk i verden om Norge og nordmenn?» Forfatter René Zografos reiste ut i verden og stilte spørsmålet til flere tusen mennesker. “Sannheten om Norge og nordmenn, til glede og forargelse (Zografos 2011)
Meninger fra tusenvis av tilfeldige personer på steder som New York, Dubai, Nice, Stockholm osv. Også meninger fra innvandrere på Grønland i Oslo. Ikke minst hva svensker i Norge synes om nordmenn.
– Nordmenn er spesielle.
Det viktigste svaret var at vi var Annerledes alle andre. Særlig på dette med selvtilfredshet, selvgodhet. Vi tror oppriktig at vi er mye bedre, ærligere, sunnere enn folk fra andre land. Og vi elsker og elske oss selv.
Når utlendinger besøker oss er vi så speilingskåte at vi umiddelbart vil vite hva de synes om oss. Og av høflighet svarer de utenlandske gjestene «helt fantastisk land og folk», og vi soler oss i denne glansen til vi blir våte i øynene.
– Veldig bortskjemte.
– Folk er svært bortskjemte i Norge, de får jo alt de peker på, sier Adrien fra Frankrike
Mange utlendinger synes nettopp at vi er veldig bortskjemte. Vi kjøper alt vi vil ha, vi har masser av fritid og har egentlig et enestående grunnlag for et rikt og godt liv. Likevel virker det ikke som vi er lykkelige. En Iraner i Oslo sier at han aldri ser noen som smiler eller smiler til ham på gaten. En annen som bor i blokk, kjenner ikke naboene sine, for han ser aldri noe til dem.
– Norge er et annerledesland, og som mange har påpekt – et magisk eventyrland. Vi burde finne frem til det som gjør hver enkelt av oss lykkeligere, konkluderer Zografos.
Låtskriveren og sangeren Hanne Sørvåg har reist en del i Afrika. Hun sier: – Vi er bortskjemte her i nord. Å reise rundt og se gleden hos barn som mangler armer og ben er rørende. Vi burde lære av denne gleden. (sitatet er hentet fra journalist Sissel Randsborgs artikkel om emnet)
Randsborg trekker frem andre svært dagligdagse svar og reaksjoner fra boka «Sannheten om Norge og nordmenn, til glede og forargelse» (Zografos 2011)
- Norske jenter bruker push up-bh-er, hold-ins og andre tjuvtriks for å se bra ut. Jeg er blitt lurt flere ganger. Mark, New Zealand
- Norske menn er som karameller. Harde utenpå, men litt for myke inni. Nadya, Russland
- Nordmenn er så stolte av å være norske, jeg lurer på hvorfor? Alberto fra Portugal
–Dere virker litt redde for oss innvandrere. Mohammed, Marokko
- Det virker som om nordmenn elsker å elske seg selv. Robert, Tjekkia
Taxiturer og kulturopplevelser.
Fra mine egne møter med andre ikke-etnisk norske:
I jobben og i fritiden tar jeg ofte taxi rundt i Oslo. Det er en fantastisk mulighet til å bli kjent med mennesker med annen kulturell bakgrunn. Jeg bruker alltid tid på å snakke med de ikke etnisk norske sjåførene og det ender alltid med en fantastisk avslutning, der det både bukkes og takkes fra begge kanter og der dørene åpnes for meg og eventuelt min med-passasjer.
Jeg er blitt tilbudt vinterbolig i Lahore, Pakistan uten ekstra kostnader, møter med Mullah slektninger i Somalia når vi kommer inn på religion. Slalomferie i Iran, ikke langt fra hovedstaden Teheran.
Jeg vil spesielt trekke frem en hendelse med en Iransk sjafør som hentet meg i byen etter et tverrfaglig møte ang. en felles pasient. Det er ikke blitt servert verken kaffe eller wienerbrød under det en og en halvtimes intense møtet, og jeg er skrubbsulten.
Heldigvis har jeg den norske matpakka i sekken og tar den frem. Det er ikke akkurat restaurantsmørbrød som dukker opp under matpapiret, men ålreit nok. Derfor holder jeg matpakken frem for sjåføren og spør om han vil dele måltid med meg. Mannen smiler stort og sier tusen takk for tilbudet , men takker høflig nei.
Så hører jeg at han sukker:- Er du norsk, spør han? -Ja, jeg er født og oppvokst i Norge, men har aldri følt meg særlig norsk svarer jeg. – Jeg spør, sier mannen veldig oppglødd, – for dette har aldri skjedd før i mitt tjue år lange liv her i Norge,- at noen nordmenn har tilbudt meg å dele fra matpakka si. – Jeg skjønner ingenting, fortsetter han. – Har du vært i Iran da? Nei, ikke det heller, svarer jeg, men min kjæreste i tenårene hadde en far som var generalkonsul og en onkel som var Norges ambassadør til Iran. Han møtte jeg noen ganger. Men deler av familien min har bodd lenge i New York og jeg vokste opp blant jøder, afrikanere, diplomater, internasjonale shippingfolk, noen kunstnere og en del helsepersonell.
– Jeg tror ikke du er helt norsk, sier han og rister på hodet. Du kunne vært iraner som meg. Vi tenker likt sier han, stopper bilen, åpner døren for meg foran poliklinikken og rister hånden min kraftig. – Takk, det ekstra statsborgerskapet tar jeg som en æresbevisning, sier jeg og vinker ham av gårde.
Hva lurer utlendinger på når det gjelder Norge og Nordmenn?
Det amerikanske nettstedet Quora fikk i overkant av 5000 spørsmål om Norge og Nordmenn. Det er ikke akkurat dype og eksistensielle spørsmål som kom inn. Men vi tar noen av dem med likevel:
«Why does tiny Norway get all of the North Sea oil, is that fair?»
«Are gnomes real in USA or Norway?»
«Is there reasonable ground to believe that Norwegian trolls exist?»
«Is it possible to replace all manual jobs with robots in a country like Norway?»
«Why were 95% of all buildings in all cities in Norway built after 1950?»
«Was Vidkun Quisling really a hero?»
«Why were berserkers outlawed in Norway? When were they outlawed?»
«How do I send mangoes to Norway?»
«How do I get to Norway?»
«I want to study there, is it possible?»
«What about pizza, is it possible to get them there, and do they taste good?»
Slik fortsetter spørsmålene, side opp og side ned, alt fra lønnsnivå, hvor eller hvilken by det er best for afrikanere å flytte. Om man kan surfe her, og disse tre:
«Is nudity truly not a big issue in Norway and Iceland?»
«How did gay and lesbian – marriage affect boys and girls relationship in Norway?»
«What do Norwegians think of Karl Ove Knausgaard’s series? Do they reflect Norwegian life accurately?»
Mange lurer også på hva som gjør Nordmenn sinte, særlig hva samer blir sinte for. Og hvorfor vi fortsatt har en sosialdemokratisk samfunnsmodell, selv om det er høyrekreftene som har styrt lenge. En person undrer seg over hvordan Kong Harald ville styrt England hvis han fikk mulighet til det.
Etter å ha sett Michael Moores dokumentar om det norske fengselsvesenet har det kommet flere spørsmål. En som tydeligvis har kriminelle tilbøyeligheter, eller kjenner kriminelle og straffedømte, spør om det går an å sone i Halden for en amerikansk statsborger, hvis forbrytelsen skjer her i Norge. Han lurer også på om han blir sendt tilbake til USA for å bli tiltalt og straffet der.
Det skal sies at miljøet i Halden kretsfengsel skapte så stor oppmerksomhet i USA etter innslaget, at det var få som trodde det var sant. Enda da hadde Moore redigert bort flere ting som ingen amerikaner ville tro på.
“Der ingen skulle tru at insatte kunne bu!”